Challenge 3: Vouwen

Het is woensdag vandaag, dus deze challenge duurt dan ook wat minder lang dan anders.

Neem enkele vellen papier en voer de opdrachten uit.

1) Een hart voor elkaar

Tijdens deze moeilijke periode is het belangrijk om er te zijn voor elkaar.
Volg onderstaand plan en vouw een hartje voor je huisgenoten (mama, papa, broer, zus, ...). Schrijf er een lieve boodschap in en leg het hartje op hun hoofdkussen.



2) Vliegers vouwen

Vouw de 3 verschillende vliegers door elk plan aandachtig te volgen. Test de 3 vliegers uit 

KLAAR MET DEZE CHALLENGE? Typ dan in het groepsgesprek op Skype welke vlieger jij het best vindt. Leg ook uit waarom je die vlieger het best vindt.

Veel succes!


vlieger 1:

vlieger 2:

vlieger 3:


2) Bouwen



Challenge 2: Bewegen!

PS: Het is mooi weer, dus je kunt deze opdrachten gerust buiten uitvoeren.

1) Franse werkwoorden

Hier vind je een overzicht van de Franse werkwoorden die jullie geleerd hebben. Enkel de laatste 2 werkwoorden (connaître en voir) hebben we nog niet geleerd.
PS: Jullie hebben dit blad ook. (Dit is het laatste blad van je Franse woordenlijst.)

- Lees alle vervoegingen (+ vertaling) luidop. (Connaître en voir nog NIET.)
- Oefen elke vervoeging al bewegend in. Jullie kennen dit van in de klas: springen, swichen, ... als je maar beweegt én de vervoeging luidop zegt. Herhaal dit tot je alle vervoegingen uit het hoofd kent.
- Doe de test! Klik straks op de link om het 'werkwoordenrad' te openen. Duw dan op het rad, geef de vertaling van het werkwoord en zeg de vervoeging luidop op. Controleer daarna door de vervoeging te herlezen op het overzichtsblad. Herhaal tot het 'werkwoordenrad' leeg is.

--> Hier vind je het 'werkwoordenrad'.

PS: Je kan dit gerust op een ander moment nog eens opnieuw doen.


2) Bouw een parcours

- Ga op zoek naar materiaal voor een leuk parcours. Een plank, een touw, stoelen, een ladder, kegels, bloembakken, een tafel, krukjes, de zetel, speelgoed, … alles waar je op/over/rond/onder kan klauteren is geschikt (maar zorg wel dat je toestemming hebt van je ouders, je gaat bv. niet over een dure antieke tafel kruipen …). Je kan kiezen of je een parcours buiten maakt of binnen of ev. een combinatie van beiden.

- Bouw je parcours en bedenk telkens of je over het materiaal moet klimmen, eronder moet kruipen, moet rollen, slalommen, springen, …  Test je parcours uit en 'verbeter' het indien nodig (de rest van het gezin mag natuurlijk ook meedoen als ze zin hebben)!

Hier alvast een voorbeeld van een parcours dat juf Dorien eens bouwde met haar kindjes:





- KWARTET!
Neem een kaartspel en verzamel alle cijfers 1 t.e.m. 5 (= 20 kaarten in het totaal). Schud de kaarten en leg ze met de cijfers naar onder aan het begin van je parcours. Trek een kaart en neem hem mee terwijl je je parcours aflegt. Op het einde van je parcours leg je de kaart neer met het cijfer naar boven. Ga daarna terug naar het begin van je parcours en trek een nieuwe kaart. Neem deze nieuwe kaart mee terwijl je je parcours terug aflegt en leg ook deze kaart op het einde van je parcours. Doe zo verder tot je 4 keer hetzelfde cijfer op het einde van je parcours kon leggen. Proficiat, je hebt een 'kwartet' verzameld! 

KLAAR MET DEZE CHALLENGE? Typ dan in het groepsgesprek op Skype hoeveel keer je je parcours moest afleggen om een kwartet te hebben.

Veel succes!

Challenge 1: Op zoek in de natuur

Voor deze challenge heb je internet, een (klad)blad en iets om te schrijven nodig.

1) Hoe goed ken jij de natuur?

- Lees het eerste woord van de tabel hieronder. Beeld je in hoe dit dier er uitziet.
- Doe de test: typ de naam van het dier in in een zoekmachine (bv. Google) en klik op afbeeldingen. Bekijk minstens 4 afbeeldingen van dit dier aandachtig.
- Doe hetzelfde voor de andere dieren en planten van de tabel. Zelfs als je helemaal zeker bent hoe het dier of de plant er uitziet, moet je toch nog afbeeldingen bekijken, want soms bestaan er meerdere varianten.



2) 4 op een rij? Bingo!

Schrijf de tabel van hierboven over op een (klad)blad en trek je wandelschoenen aan, want het is tijd om naar buiten te gaan! Maak een wandeling in de buurt (vraag wel eerst toestemming aan mama/papa --> als het niet mag/kan, ga dan gewoon in de tuin zitten) en kijk goed om je heen. Ga op zoek naar de planten en dieren die op je blad staan. Trek een kring om de planten en dieren die je ziet. Heb je 4 woorden op een rij kunnen omkringen (horizontaal, verticaal of diagonaal)? Dan heb je BINGO!
PS: Heb je geen bingo? Niet getreurd, doe morgen (of op een andere dag) gewoon verder.

3) Welke planten en dieren ken je nog?

Denk terug aan je wandeling, aan alle lessen die je reeds kreeg rond planten en dieren, aan bezoeken die je bracht aan (dieren)parken, ... Klik op deze link https://padlet.com/zesdeleerjaarruiter/7uh2xb6snilrk94s en probeer in minstens 3 kolommen een woord in te vullen, MAAR ... je mag alleen nieuwe woorden invullen. Je mag gerust op zoek gaan op internet als je zelf niks meer weet. Zie je namen van planten/dieren die je niet kent? Zoek ze dan op op internet: bekijk afbeeldingen, lees informatie, ... zo leer je weer iets bij!

KLAAR MET DEZE CHALLENGE? Typ dan in het groepsgesprek op Skype met welke 4 woorden jij een 'BINGO' had. (Lukt Skype niet? Stuur dan een e-mail naar de juf of plaats een reactie onder dit bericht.)

Veel succes!

Correctiesleutels rekenbundel

Dag jongens en meisjes,

hieronder staan de correctiesleutels van de rekenbundels. Zoals jullie weten, zijn er 2 verschillende rekenbundels, dus kijk goed welke correctiesleutel jij nodig hebt:

Veel succes met de opdrachten!

PS: Vergeet niet dat als jullie vragen of problemen hebben (of gewoon iets willen zeggen), jullie me steeds mogen contacteren (via e-mail of Skype).

Groetjes,

juf Dorien

Les rond afval

Binnenkort gaan jullie een kort lesje geven aan de rest van de klas rond het thema 'afval'. Als je zaken wil tonen aan de rest van de klas, kan je ze plaatsen op deze Padlet: Afval (padlet.com)

Studiekeuze: maak kennis met het secundair onderwijs

Door de coronamaatregelen kunnen we dit schooljaar niet met onze klas op bezoek gaan in middelbare scholen. Er zijn welke enkele digitale alternatieven, zodat jullie toch kunnen kennismaken met het secundair onderwijs. Neem deze opdrachten serieus, want ze kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze. Werk gerust ook thuis (samen met je ouders) aan deze opdrachten.


1) Escaperoom (ter vervanging van de VLOT-dag in Lokeren)

Opdracht: Voer de opdrachten stap voor stap uit. Bekijk en beluister de filmpjes aandachtig en probeer de escaperoom tot een goed einde te brengen. Veel succes!

Klik op deze link om de escaperoom te starten: VLOT! op SLOT! (bookwidgets.com)


2) Proeven en proberen (ter vervanging van de PEP-dagen in Sint-Niklaas)

Opdracht: Bekijk het overzicht. Klik op een keuzemogelijkheid die je interessant lijkt. Bekijk en beluister het filmpje aandachtig. Soms zijn er ook extraatjes (opdracht, informatie, ...) te vinden onder het filmpje. 
Herhaal deze stappen voor alle keuzemogelijkheden die je (misschien) interessant lijken. Ook als je twijfelt of niet goed weet wat die keuze precies inhoud, klik je er best even op.

Klik op deze link om de pagina met de verschillende keuzemogelijkheden te openen: https://www.pepdagen.be/ 


Denk eraan: het kan zeker handig zijn om dit ook thuis met je ouders te bekijken.